Met jouw hulp bouwen we een revalidatietuin
Dankzij de tuin kunnen patiënten herstellen in de buitenlucht en tussen het groen. De tuin maakt hen klaar voor het échte leven buiten het ziekenhuis: verschillende ondergronden, hellingen, opstapjes… En ook speciale fietsen, sportmateriaal en moestuinbakken helpen bij het fysieke en mentale herstel.
- €36.012,08 /€40.000 Ingezameld
- 294 Deelnemers
Waarom een revalidatietuin?
We hebben het de laatste tijd zelf ervaren: de frisse buitenlucht en natuur doen wonderen. Door Covid-19 zitten we vaak (verplicht) binnen, in ons kot. We hunkeren ernaar om even buiten te komen, in het groen te vertoeven en mensen te ontmoeten op afstand. Voor coronapatiënten die weken- en zelfs maandenlang aan een beademingstoestel liggen, vaak vechtend voor hun leven op intensieve zorgen, is de eerste verse buitenlucht een gelukzalig moment. Na de eerste stapjes uit het bed volgen meer bewegingen in het ziekenhuis om hun spieren, longen en conditie terug aan te sterken.
Kan jij je de dag voorstellen dat zo’n patiënt na maanden de eerste keer naar buiten gaat en terug échte lucht inademt?

Ik heb zes weken op de afdeling intensieve zorg gelegen door Covid-19. Van die periode herinner ik me weinig, da’s een zwart gat. Na meer dan twee maanden in het ziekenhuis kon ik voor de eerste keer naar buiten, met een stapharnas. Ik snakte naar buitenlucht. Die eerste verse lucht inademen, dat zonnetje… een zalig gevoel!
Erik herstelt van Covid-19 in Ziekenhuis Geel
Mentaal en fysiek herstel
Om coronapatiënten te helpen revalideren in de buitenlucht en het groen, maar ook andere patiënten, bouwt Ziekenhuis Geel een heuse revalidatietuin. De tuin bevat verschillende ondergronden, trappen, bochten en hellingen om patiënten klaar te stomen voor het werkelijke leven buiten het ziekenhuis. “Je kent de stoepen in België… het is wel nodig dat je dan leert revalideren in een realistische situatie”, zegt acteur Chris Willemsen, die al enkele jaren revalideert in Ziekenhuis Geel.

In het echte leven word je constant geconfronteerd met allerlei hindernissen: onstabiele ondergronden zoals los zand, kiezels, kasseien, gras… of hellingen, kleine en grote opstapjes zoals stoepdrempels. Daarom is zo’n revalidatietuin goed.
Chris revalideert in Ziekenhuis Geel na een rugoperatie
De tuin heeft ook een klein sportveld en rustbanken. Hij is toegankelijk voor iedereen die even een frisse neus wil halen in de natuur: patiënten en hun familie, buren en bewoners van het aanpalende woon-zorgcentrum. De tuin wapent oudere mensen, die een hoger risico lopen om te vallen, ook beter tegen vallen.
De revalidatietuin zal niet alleen bijdragen tot het fysieke maar ook het mentale herstel van patiënten in de regio: mensen die na een operatie, ongeluk of Covid-19-besmetting moeten revalideren, oncologische patiënten die terug aan fysieke kracht moeten winnen na chemotherapie, geriatrische patiënten die door hun oudere leeftijd moeilijk te been zijn en vaak ten val komen, jonge patiëntjes die even buiten kunnen spelen, mensen met Parkinson…

Mijn gemoedstoestand is heel hard verbeterd toen we ook buiten oefeningen gingen doen. Dat was echt een verademing, na zoveel maanden op een kamer te zitten. Buiten kreeg ik het gevoel dat ik wou blijven doorgaan met mijn revalidatie.
Gunter lag zes weken in coma door Covid-19 en revalideert in Ziekenhuis Geel
Dankzij de steun van Spronken Orthopedie hebben we al een groot deel van de tuin kunnen realiseren. In juli 2021 werd hij officieel geopend. Patiënten gebruiken de tuin al om te revalideren. Maar we missen nog essentieel materiaal. We zoeken nog giften voor de verdere uitrusting en afwerking van de tuin.
Waar gaat jouw gift naartoe?
- Fietsen zodat patiënten terug veilig leren fietsen in onze revalidatietuin, zoals een driewielfiets, een duofiets en een lageinstapfiets
- Sportmateriaal om op het sportveld te oefenen, zoals materiaal voor voetbal, badminton, tennis, volleybal en basketbal
- Ergonomisch tuingereedschap voor mobiele moestuinbakken zodat patiënten hun handspieren en fijne motoriek kunnen oefenen
- Nestkastjes en voederhuisjes voor vogels, zodat de natuur in de tuin tot leven komt en patiënten tot rust komen
- Bloemen om de tuin meer kleur te geven en een aangename en rustgevende omgeving te creëren

Voor elke gift van 40 euro of meer planten we een bloem. Hoe meer giften we krijgen, hoe kleurrijker de tuin wordt!

We willen mensen terug op de been helpen in het échte leven, letterlijk en figuurlijk.
Binnen in het ziekenhuis en in het revalidatiecentrum trainen onze patiënten in een zeer veilige, nagebootste omgeving. Maar in het echte leven zijn er meer uitdagingen. Met de revalidatietuin zorgen we dat patiënten kunnen revalideren in een realistische omgeving. Ze krijgen er te maken met verschillende ondergronden, hellingen, trappen… allemaal fysieke hindernissen op hun parcours.
Veronique Luyten, bezieler van het project en adjunct-diensthoofd van het revalidatiecentrum
“De tuin geeft ons ook de mogelijkheid om specifieke vaardigheden te oefenen zoals rijden met een rolstoel, leren fietsen, tuinieren, sportactiviteiten… Op deze manier hopen we onze patiënten beter voor te bereiden op het functioneren in het échte leven”, vervolgt Veronique.