• Ik doe nu een gift

Wat heeft Dimpnafonds al gedaan in de strijd tegen Covid-19?

Sinds de start van de coronacrisis in maart 2020, tijdens de eerste en tweede golf en zolang de pandemie duurt, kan je een gift doen aan Dimpnafonds om zorgverleners en patiënten van Ziekenhuis Geel te ondersteunen in hun strijd tegen corona.

Waar zijn de giften tot nu toe al naartoe gegaan?

Tablets

Met de eerste giften heeft Ziekenhuis Geel 9 extra tablets aangekocht, zodat er op Covid- en niet-Covid-afdelingen een tablet is voor patiënten om met hun naasten te videobellen. Het ziekenhuis had zelf ook nog enkele tablets in stock en kreeg er enkele in bruikleen van medewerkers. Wanneer bezoek aan patiënten nauwelijks mogelijk is omwille van corona, zijn telefoon en tablet de enige manier om met het thuisfront te communiceren.

“Aan het begin van de coronacrisis zagen we al snel een belangrijk probleem bij patiënten: het gemis aan sociaal contact wanneer bezoek niet mogelijk is. Vooral oudere mensen, die geen smartphone of gsm hebben, lijken wel helemaal afgesloten van de buitenwereld. Dankzij een tablet kunnen we patiënten in contact brengen met hun familie. We stellen zo een hele agenda op met allemaal video-afspraken, die elke dag goed gevuld raakt”, zegt ergotherapeut Hanne Leysen in volle eerste coronapiek. Ze organiseert dan videocalls tussen oudere patiënten en hun familie.

Familieleden van patiënten zijn heel dankbaar als we bellen. Vaak zijn de videogesprekken toch wel emotioneel moeilijk, zowel voor de patiënt als voor ons. Maar iedereen bedankt ons heel uitgebreid voor de moeite die we doen en daar haal ik veel voldoening uit.

Hanne Leysen, ergotherapeut voor geriatrische patiënten in Ziekenhuis Geel
Ontspanningsruimte

Tijdens de eerste golf heeft het ziekenhuis een deel van het personeelsrestaurant ingericht als ontspanningsruimte, met relaxatiematrassen, een pingpongtafel en fitnesstoestellen. Ook op de afdeling intensieve zorg, één van de zwaarst getroffen afdelingen, lag een relaxatiematras. De pingpongtafel was een schenking, die nu in het revalidatiecentrum gebruikt wordt voor het fysiek herstel van patiënten. De relaxatiematrassen en fitnesstoestellen kwamen van het revalidatiecentrum.

Complimentenkaartjes

Met de campagne ‘Samen sterk’ kunnen collega’s complimenten- en hulpkaartjes naar elkaar of naar de psychologen van het ziekenhuis sturen. Er hangen displays met postkaartjes in de belangrijkste personeelsruimtes (tikklokken, kleedruimtes, personeelsrestaurant) en affiches op de afdelingen. Het doel is dat collega’s elkaar een hart onder de riem steken door complimentenkaartjes te geven, en ook om de drempel naar psychologische ondersteuning zo laag mogelijk te maken. Op de affiche en hulpkaartjes staan alle psychologen van het ziekenhuis met hun telefoonnummer en mailadres.

Mini-monitors

Tijdens de tweede golf heeft Ziekenhuis Geel drie mini-monitors gekocht en getest op een Covid-verpleegafdeling. De mini-monitor helpt zorgverleners om patiënten extra in het oog te houden, vanop een veilige afstand. De monitor werkt in combinatie met een Optiflow-zuurstoftoestel en kan zo bedden vrijhouden op intensieve zorg voor patiënten die aan een beademingstoestel moeten omdat ze niet meer zelfstandig kunnen ademen.

De wearable is ook makkelijker en veiliger voor de zorgverlener. Dankzij de mini-monitor kunnen verpleegkundigen de parameters van een Covid-19-patiënt aflezen zonder de kamer in te gaan na een omkleedprocedure. “Zo hebben onze zorgverleners minder stress, lopen ze minder risico op besmetting, moeten ze zich minder vaak omkleden, besparen ze beschermingskledij uit en essentiële tijd”, zegt dokter Luc Janssen, die dit pilootproject medisch coördineert.

Tijdens de tweede golf zag ik hoe zwaar onze verpleegkundigen het hadden, ze waren nog niet bekomen van de eerste golf. Er vielen er meer en meer uit, ook omdat sommigen in quarantaine moesten na een hoogrisicocontact of omdat ze zelf Covid-19 kregen. Met de monitors redden we dus niet alleen het leven van onze patiënten, maar ook dat van onze zorgverleners.

Luc Janssen, arts op de afdeling intensieve zorg van Ziekenhuis Geel
With your consent, we’d like to use what is called “cookies” in order to understand how users interact with our website and improve it.